ZiZi
  • Home
  • /
  • Magyar vegánok egy londoni ételbárban

Magyar vegánok egy londoni ételbárban

Iszonyúan klassz hetet töltöttem el Londonban múlt hónapban, ahová a nővérem invitálására érkeztem. Mivel mindketten vegánok vagyunk, végre úgy éreztem, hogy elememben vagyok, mert itthon mindig problémám adódik azzal, hogy ha társasággal megyek valahová, nem tudok mit enni, mert nincs az igényeimnek megfelelő opció a menün. Nos, a nővéremmel ezen nem kellett gondolkodni, mert eleve olyan helyeket választottunk, de az igazat megvallva, Londonban már a legtöbb nem vegán helyen is gondolnak a vegánokra, és mindig elérhető több számunkra megfelelő alternatíva is.

Szóval így adódott, hogy egy nagyon király ételbárba mentünk reggelizni, ahol nem csak az ételek voltak fantasztikusak, hanem a filozófiájuk és a mondanivalójuk is. Elkezdtünk ugyanis beszélgetni a tulajdonossal, aki mint kiderült maga is kiveszi a részét mindennap a konyhai munkából, és egy rendkívül barátságos ember, aki nagyon szeret a vendégeivel társalogni, amennyiben adódik rá lehetőség és nyitottak rá az emberek. 

Elmondta, hogy ez az ételbár napelemes rendszerekkel működik, ami nemcsak, hogy gazdaságosabb fenntartást biztosít az étterem számára, hanem elsősorban nagyon környezettudatos megoldás is, amely szempont már a kezdetektől fogva prioritást élvezett nála, már akkor, amikor ez a vendéglátó egység csak egy álom volt és a valóságban nem létezett. Elárulta, hogy egészen addig szóba sem jöhetett nála a megvalósítás, amíg nem gyűlt össze annyi pénz, hogy megoldható legyen a napelemek kialakítása.

Később sokat beszéltünk erről a nővéremmel, és utána is olvastunk a témának. Bár mindig is tudtam, hogy a megújuló energiaforrások használata – mint amilyen a Nap is – amellett, hogy gazdaságos, abszolút hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, és hogy a világ egyre inkább ebbe az irányba halad, felismerve, hogy a Föld energiakészletei végesek, és nem zsigerelhetjük ki az idők végezetéig.

Végeztem egy kis kutatást azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon milyen lehetőségek állnak rendelkezésre akkor, ha valaki hasonló elhatározásra jut, mint a londoni ételbár tulajdonosa. Azt találtam, hogy szerencsére nálunk is több cég foglalkozik napelemek telepítésével, szóval van választék bőven, persze a minőség gondolom, hogy ebben az esetben is – mint mindennel kapcsolatban – eltérő lehet, így mivel egy igen költséges beruházásról van szó, fontos, hogy megfontolt, jól átgondolt döntést hozzunk. 

Azt gondolom, hogy egy cégről már az alapán sokat le lehet szűrni, hogy hogyan prezentálja magát. Ebben példaként említeném a Napelem Pályázatok nevű céget (napelempalyazatok.hu), akik véleményem szerint, kimondottan jól csinálják, rendkívül igényes weboldalt állítottak össze, ahol több mindenről értesültem, mint arra előzetesen számítottam.

Tudtad például, hogy ma Magyarországon van lehetőség napelem rendszer támogatás segítségével belevágni a fotovoltaikus rendszerek kialakításába? Egyelőre minden hozzám hasonló laikusnak kínaiul hangozhat, amit az imént írtam, ezért rögtön elmagyarázom. A napelem rendszer támogatás azt jelenti a gyakorlatban, hogy léteznek bizonyos pályázatok, amelyek hitel formájában, vagy akár vissza nem térítendő pályázati pénz biztosításával segítik a napelemes rendszerek telepítésének megvalósítását. Mindez magánszemélyek és cégek számára is megvalósítható, rendszerint külön-külön pályázatokat hirdetnek egyiknek és másiknak. A napelempalyazatok.hu ezek közül kettőt említ meg az egyik a magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek által pályázható “Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel”, amely már több éve rendszeresen meghirdetésre kerül. 

A hitel összege minimum 500.000 és maximum 10 millió forint közötti lehet, amely – a weboldal alapján – fordítható napelem rendszerek, napkollektorok, hőszivattyúk telepítésére; ezen felül fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére is. 

Létezik még ezen felül a cégek, vállalkozások számára kiírt GINOP, azaz “Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” elnevezésű pályázat, amely minimum 1,5 millió és maximum 50 millió forint közötti értékben kínál hitelt vagy vissza nem térítendő támogatást.

Úgy gondolom, hogy ezek a lehetőségek nagyon nagy segítséget nyújthatnak bárkinek, aki ebben gondolkodik. Bevallom, nekem eddig azért nem jutott eszembe, hogy bármikor a jövőben napelemes rendszerbe invesztáljak, mert nem tudtam róla, hogy léteznek a fentiekhez hasonló alternatívák. 

Ezek után persze minden átértékelődött, észben fogom ezt tartani a jövőmre vonatkozóan, abban pedig nagyon reménykedem, hogy hamarosan Magyarországon is egyre több olyan hely nyílik majd, amely ilyen nagy gondot fordít a környezettudatosságra, mint az az ételbár, amelyikben Londonban jártunk. Hiányoznak az olyan éttermek és vállalkozások, amelyek értéket képviselnek és a puszta létezésükkel üzennek valamit.

Back to Top