ZiZi
  • Home
  • /
  • Egy étterem áramellátásának megoldás

Egy étterem áramellátásának megoldás

Amikor étterembe megyünk, általában nem gondolunk bele, hogy milyen lehet az adott helyen pincérnek, szakácsnak vagy akár tulajdonosnak lenni. Figyelmünket az étel köti le, azt szeretnénk maximálisan kiélvezni, és ha épp az étterem körül is forog a szó, akkor is leginkább az ételek minősége, ára, a dekorációk külleme vagy épp a pincérlány alakja a téma, és nem az, hogy vajon mennyi előkészületbe került megsütni a húst, vajon mennyi időbe telt így feldíszíteni az épületet vagy azon, hogy vajon mennyire lehet fáradt a pincérnő. Azt viszont egész biztosan kijelenthetjük, hogy a konyha áramellátásának szükségletei téma nagyon ritkán fordul csak elő a baráti ebédek mellett.

Gondoljunk csak bele, hogy vajon az étterem tulaja mennyit gondolkozhat ezen. Hiszen neki a megélhetése múlik azon, hogy a felmerülő költségeket minimálisra csökkentse. Márpedig egy jól menő étterem konyhája, és üzlet helysége is rengeteg áramot fogyaszt, így mindenképp érdemes elgondolkoznia az összes étkező tulajdonosnak azon, hogy miért nincs még beszerelve napelemes rendszer.

Az ilyen formájú energiatermelésnek ugyanis több előnye is van. Az egyik egyértelműen az anyagi haszon. Korábban sokan azért vetették el az ilyen rendszerek telepítését, mert a megtérülési idő túl hosszú volt. Egy családi ház esetén akár 30-40 évnek is el kellett telnie, hogy vissza jöjjön a befektetett ár. Mára azonban a technológiai fejlődésnek hála óriásit változott a helyzet. Az ilyen panelek beszerelése egyre olcsóbb, és egyre nagyobb teljesítmény elérésére képesek. Ez pedig azt eredményezi, hogy egyre rövidebb idő alatt vissza hozza a ráköltött pénzt a napelem. Persze azt fontos tudni, hogy a napelem és a napkollektor nem ugyan az. Az előző a fény elektromágneses erejét alakítja át, míg az utóbbi a nap hőjével machinálva termel nekünk áramot.

A befektetésünk minél előbbi megtérülését segítik elő a különböző Európai Uniós és állami támogatások is, amelyek mértéke az utóbbi időben egyre növekszik. Ráadásul mostanában folynak a tárgyalások a következő Európai Uniós energiacsomagról is, és úgy néz ki, hogy ennek nyomán újabb és újabb előnyök fogják érni a megújuló energiaforrásokra építkező rendszereket.

A legjobb megtérülést egyébként úgy érhetjük el, ha nullára csökkentjük a villanyszámlánkat a panelek által termelt energia segítségével. Természetesen akár többet is termelhetünk, de ennek hasznossága legalább is megkérdőjelezhető. Az eladáshoz ugyanis számlaképesnek kell lenni, és különböző engedélyekkel is rendelkeznünk kell, amelyek megszerzése elég sok időbe és macerába kerül. Ha ehhez még hozzá vesszük azt is, hogy a szolgáltatók is csökkentett díjat fizetnek az általunk termelt áramért, rájöhetünk arra, hogy bizony nem, kifejezetten éri meg plusz áramot termelni. Mivel azonban jelenleg egy étteremről beszélünk, ez nem különösebben nagy baj, hiszen a fő bevételi forrásunk úgy sem ebből fog jönni.

Más kérdés, hogy a napelem rendszer beszereléséhez önmagában meg kell felelni néhány dolognak, bár ez inkább a hatékonyság miatt fontos.

Az egyik ilyen tényező a tető teherbírása. Nyilván nem szeretnénk, ha úgy feszítenénk el pár fizető vendéget, hogy a fejére esett a napelem panel. Persze amennyiben nem kivitelezhető, hogy tetőre kerüljön a rendszer, úgy a földön is el lehet helyezni, viszont így helyet kell találnunk neki.

A másik fontos dolog, hogy déli vagy a közeli tájolásban tudják elhelyezni új energiatermelő egységeinket. A dőlésszögről nem is beszélve, aminek eltérése a tökéletestől 1-2 százalékos energiaveszteséget eredményezhet.

Amennyiben mindennek megfeleltünk akkor már kezdhetjük is a folyamatok indítását, hogy minél előbb átállhassunk, erre a gazdaságos megoldásra. Nem mellékes az sem, hogy energiatermelésünk és felhasználásunk így környezetkímélő lesz, ami még egy plusz pontot jelent, különösen akkor, ha valaki a hosszútávon előregondolkozó fajta ember.

Nem is kell tovább ragozni a dolgot szerintem, mivel ennyiből is kiderül, hogy mennyire jó befektetés most a napelem, így én ajánlom mind a magánembereknek mind a cég tulajdonosoknak, hiszen gondoljunk csak bele, hogy mennyi hasznot hajthat egy ilyen szerkezet, ha letörli egy forgalmasabb étterem villanyszámláját teljes egészében. Ezek után mondja valaki, hogy ez rossz üzlet.

Back to Top