ZiZi
  • Home
  • /
  • Autópálya matrica sms-ben? Egyszerűbb, mint gondolnád!

Autópálya matrica sms-ben? Egyszerűbb, mint gondolnád!

A srácokkal minden évben meglógunk július első hétvégéjén egy közös hosszú hétvégére, péntektől hétfőig. Mikor 6-7 éve először mentünk így a Balatonra, munka után egyből elindultunk, éhesen, fáradtan, amiből az lett, hogy mire megérkeztünk, mindenki morcosra éheztette magát és fáradt volt. Ezért a hagyomány végül úgy szilárdult meg, hogy munka után találkozunk a város szélén a ZiZiBáR-ban, egy könnyű ebédre, és onnan együtt indulunk Fürednek.

Már az ebéd utáni kávét szürcsölgettük, amikor eszembe jutott, hogy még nem vettem meg az autópálya matricát, ezért elővettem a telefonom, hogy gyorsan elintézzem. Mivel egymás társaságában nem nagyon mobilozni, a fiúk felkapták a fejüket, hogy mit csinálok, de rögtön csitítottam őket, hogy csak matricát veszek. 3 kérdés jött felém rögtön: kettő „mi van?” és egy „autópálya matrica sms-ben?”

A két egyforma kérdésen nagyon meglepődtem, úgy értem, én sem haladok mindenben a korral, de mégis ki vesz ma még benzinkúton pályamatricát? Hát kiderült, hogy Pali már meg is vette, Miki pedig ebéd után akart átszaladni az étterem szomszédságában lévő benzinkútra.

Joe-val döbbenten néztük rájuk, hogy na, ne már. Ő sms-ben intézi a maricát, egy külön appon keresztül, én a hivatalos weboldalon szoktam, mert az is egyszerű, és mert a gyerekek játékai, meg az én zenéim miatt, alig fér el valami a telefonomon. Ha már így alakult, megmutattam Mikinek, hogy működik a honlap – igazából pofon egyszerű. A kedvencem az, hogy nem kell regisztrálni, a jelszavakkal mindig hadilábon álltam, de az elmentett jelszavakban meg nem bíztam sose, így ez számomra a legideálisabb megoldás.

A weboldalt megnyitva először ki kell választanunk a kategóriát, amibe a járművünk tartozik. Mindannyian 5 fős személyautóval voltunk, így a D1 csoportba tartoztunk, de Pali pl. munka ügyben szokott a céges kisbusszal szállítani, mivel az több mint 7 személy szállítására alkalmas, ezért az eggyel drágább kategóriába esik, a D2-be, akárcsak Mikiék lakókocsija. Joe utánfutójának pedig külön matrica kell, U-kategóriás.

A lényeg, hogy először meg kell találnunk a megfelelő csoportot, és ezután tudjuk kiválasztani hogy milyen időintervallumra szeretnénk matricát váltani. Ez lehet 10 nap, 1 hónap, 1 év, illetve létezik megyei matrica, valamint most újdonság a többhavi.

A fiam kamionozik, az ő cége most ez az utóbbi verziót használja, valahogy jobban jönnek ki, az össze-vissza utak miatt.

Ha megvan a kategória és a dátum, csak meg adnunk a jármű rendszámát, hogy mikortól legyen érvényes a matrica (tehát könnyűszerrel megválthatóak előre is, nem kell a reggeli rohanásban, vagy útközben bajlódni velük), az email címünket és telefonszámunkat, majd fizethetünk is. Pár percen belül megérkezik az email, hogy a fizetés sikeres volt, felhajthatunk a pályára és kész. Hát nem egyszerűbb, mint megállni a kúton, adott, esetben várakozni, mert csak egy pénztár van, és ott vesz mindenki kávét, nasit, üdítőt, stb…?

A példámon felbuzdulva Miki is megvette ilyenformám a matricát, Pali pedig letöltötte az appot, amit Joe ajánlott.

Még jó, hogy indulás előtt mindig beülünk a ZiZiBáR-ba, így a srácok tanultak ma is valami újat és hasznosat.

Back to Top