Tegnap azt hiszem megszületett a nagy terv. Ádámmal már régóta azon törjük a fejünket, mihez is kezdjünk, mibe vágjuk azt a bizonyos fejszénket. Az mindig biztos volt, hogy saját vendéglátó egységet szeretnénk nyitni, a részletek mégsem rajzolódtak ki olyan könnyedén. Az elmúlt két évben sorra jártuk a hasonló helyeket, a finom ételek és frissítő nedűk mellett azzal a céllal, hogy felmérjük, megvizsgáljuk, ki hogyan boldogul a vendéglátás világában. Milyen újító ötletekkel különböztetik meg magukat másoktól, mik azok az elhanyagolhatatlan néha apróságok, amelyekre a leginkább oda kell figyelnünk, ha teltházzal szeretnénk majd működni. Tegnap is hódoltunk már szinte mániánkká vált hobbinknak, és egy hangulatos bárban szürcsöltük limonádénkat, miközben születendő közös üzletünket terveztük.
Ádámról mindig tudtam, hogy környezettudatossága már-már mániákus, de legújabb ötlete minden eddigit felülmúlt. Kitalálta, hogy azzal tűnhetnénk ki és vehetnénk fel a versenyt, az egyébként is telített piacon, hogy teljes egészében önfenntartó helyet nyitunk. ’Öko-csma’?! –bukott ki belőlem a cinikus szójáték. Pedig annyira nem is rossz ötlet. Sőt! Nem sok olyan helyen fordultunk meg mostanában, ahol ilyesmivel találkoztunk volna. Tudunk persze néhány olyan hotelről, amik már megkapták az ökominősítést, de bárról, étteremről nem igazán. Ádám tovább ecsetelte, hogy hogyan is képzeli ezt el. Többek között energiatakarékos berendezések, alternatív energiaforrások, amelyek biztosítanák a környezettudatos működést. A mai felvilágosult ember – főleg akiket mi szeretnénk megcélozni – már tudatosan foglalkozik a környezetvédelemmel, persze mindenki a maga szintjén, territóriumán belül, és ugyanezt el is várja, mondjuk a kedvenc bárjától, éttermétől. Ma már nem elég, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, vagy oda figyelünk a veszélyes hulladék külön kezelésére. Minden tekintetben környezettudatosnak kell lennünk. Például a napelem. Szerintem a költségvetésünkbe mindenképp bele kellene kalkulálni, hogy az elektromos energiát a legtermészetesebb forrásból, a Napból nyerjük. Nem fogyasztanánk fosszilis energiahordozókat, nem bocsátanánk ki szén-dioxidot, amivel lényegesen többet tehetnénk azért, hogy még sok generáció ezen a bolygón élhessen. Ennél a pontnál szakítottam először félbe kedves barátomat, hisz tájékozatlan laikusként és éppen csak a gondolattal játszadozó vállalkozóként baljós és vészesen magas számok jöttek ki eredményül képzeletbeli kalkulációm során. Ádám felkészült partner lévén – és talán ez is a magyarázat, miért vele kezdek közös bizniszbe – már pötyögte is telefonján, hogy napelem ár. – ez az oldal ugrott fel elsőként a keresés eredményeképp, így itt kaptam meg további kérdéseimre a válaszokat. Elképesztő, hogy mennyire sok mindenre használható a Nap energiája. És már nem is olyan vészesen drága egy napelem, vagy napelem rendszer. Maga a felszerelése pedig már rutin eljárásnak számít és minden tekintetben megtérülő beruházás, hisz ha ilyen formában nyerhetjük az elektromos energiát, már rengeteget tettünk Földünk védelmezéséért és nem utolsó sorban büdzsénk megóvásáért. Plusz jó dolog, hogy mint minden technológiai szegmens, a napenergia felhasználás is folyamatosan fejlődik, így nem kizárt, hogy ha még sokáig húzzuk a megnyitást, még akár olyan ablakaink is lehetnek, amelyek egyben napelemként is működhetnek majd. Egyre jobban tetszett ez a környezettudatos hozzáállás és kezdtem érezni, milyen lesz majd büszkén kihúzni magunkat, mikor egy ökológiailag minden tekintetben környezetbarát bár tulajdonosai és üzemeltetői lehetünk. Még minimum fél órát csak a napelemekről beszélgettünk Ádámmal, majd áttértünk a víztakarékossági megoldások keresésére és egyéb újító ötletek megtárgyalására. Közben el is feledkeztünk róla, hogy egy leendő konkurens egységben ülünk és lelkesedésünk hangerő emelkedésben is megmutatkozott. Gyorsan halkítottunk is magunkon és megrendeltük az ebédünket.